Ранкова кава з Кавин 25.09.2018 випуск 54 | Податковий блог
Довідки за телефоном: +38 073 493 86 12 office@kavynm.com
Сьогодні у випуску такe питання:

Звільнення працівника без компенсації – чи варто економити…

⁉ Деякі підприємства знайшли собі новий спосіб оптимізації – звільнення працівника без виплати йому компенсації за невикористану відпустку.

Тобто, виплату роблять. Але саме нарахування та виплату здійснюють уже після звільнення. При цьому економлять ЄСВ. Якщо сума компенсації суттєва, то зекономлене ЄСВ теж немаленьке

👍Дійсно, якщо виплата відбувається НЕПРАЦІВНИКУ за НЕВІДПРАЦЬОВАНИЙ час – сума виплати не є об’єктом для ЄСВ . ✍ Підстава –  ст. 7 Закону про ЄСВ ( Закон № 2464 від 8.07.2010р.) 
🤔 Приймаючи рішення звільнити працівника без виплати компенсації слід зважити усі «за» та «проти».

☝ Виписую нижче думки, з цього приводу. Якщо випустила щось – дописуйте, пригодиться усім):

  1. 👉 Економія ЄСВ

Виплата НЕПРАЦІВНИКУ за НЕВІДПРАЦЬОВАНИЙ час – не є об’єктом для ЄСВ . Компенсація при звільненні за невикористані дні відпустки якраз і належить до таких.

  1. 👉 Звітність

У звіті з ЄСВ- нарахування не відображаємо, в 1ДФ – показуємо як «Інші виплати»  під ознакою «127»  , а не «101»

  1. 👉 Що за це буде

 Фінсанкція

  • Фінансова санкція по ст. 265 КпАП. Донедавна стояло питання чи відноситься несвоєчасна виплата компенсації при звільненні до порушень мінімальних державних гарантій.

Але!!

В останньому реченні ст. 12 Закону «Про оплату праці» йдеться про те, що: «Норми і гарантії в оплаті праці, передбачені частиною першою цієї статті та кодексом законів про працю України, є мінімальними державними гарантіями». А серед перелічених у статті 12 – компенсації при звільненні немає

До такого ж висновку дійшов Івано Франківський окружний адмінсуд у рішенні  від  16.07.2018 року  у справі № 809/822/18

Отже, невиплата компенсації у день звільнення не є порушенням мінімальної державної гарантії

Тим не менше, порушення провести із працівником повний розрахунок у день звільнення  ЗАЛИШАЄТЬСЯ. За що на підприємство чекає покарання  у розмірі мінімалки ( 3723 грн), як за «Інші порушення трудового законодавства» або  три мінімалки (11 169 грн.), якщо компенсацію виплачено із затримкою більше місяця

  • 🧐 Прихований ризик

Невиплата повної суми, що належна працівнику- небезпечна

Саме ст. 116, 117 КзПП вимагає провести з працівником повний розрахунок У ДЕНЬ ЗВІЛЬНЕННЯ

При цьому ПИСЬМОВО слід повідомити працівника про належну до виплати суму

У подальшому у разі звернення працівника до суду – підприємство повинне буде виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

  • 😪 Соціальна відповідальність

І найголовніше!! Внаслідок такої «економії» працівник втрачає на пенсії. Хто у неї вірить, звісно – то має розуміти, що сума компенсації, що не стала об’єктом для ЄСВ – не відіграватиме жодної ролі при розрахунку пенсії працівнику

😎 Тому висновок мій такий

  1. Працівників у відпустку відправляти щорічно.

До речі, це вимога Закону Про відпустки (останній абзац статті 11 та ст. 80 КзПП)

Якщо не хочуть – роз’яснювати та «посилати» у відпустку. В даному випадку усі наслідки такої невиплати лягатимуть , в основному, на плечі бухгалтера.

От наприклад-  резерв відпусток. Якщо створення резерву для Вас є обов’язком, але Ви його не створювали – то щорічний похід працівника у відпустку виправить ситуацію. Адже Ви щороку будете нараховувати відпускні, які лягатимуть на витрати поточного періоду.

І зовсім інша картина, коли у поточному році працівник йде у відпустку за минулі роки  і при цьому, якщо резерву відпусток не створювалося- матимете завищені витрати періоду.

  1. Якщо хочеться зекономити

Якщо ж так склалося, що за працівником , що звільняється накопичилася велика кількість днів невикористаної відпустки – то нарахування та виплата такої компенсації ПІСЛЯ звільнення не оподатковується ЄСВ. Але й працівнику вона не буде врахована при розрахунку пенсії. Фінансова санкція за ст. 265 КзПП – «світить» у розмірі 1 або 3-ох мінімалок в залежності від затримки у виплаті.

P.S. До речі, це санкції які накладаютьcя не за кожний випадок , а загалом за ситуацію по підприємстві- тобто , рахуємо один раз.

Із прикладами з практики розповідаю про це у черговому випуску ранкової кави № 54
Запарюйте каву та 👉 переходіть за посиланням:  https://youtu.be/N9C_EdUNrFs/
🕵Підписуйтеся на ютуб канал, щоб бути в курсі змін!

#РанковаКаваМК

 

comments powered by HyperComments