Ранкова кава з Кавин 22.01.2019 випуск 71 | Податковий блог
Довідки за телефоном: +38 073 493 86 12 office@kavynm.com
Сьогодні у випуску :
Про дивіденди – три ключові моменти.

Поділюся з Вами трьома питаннями на тему дивідендів, які мені найчастіше задають колеги

Чи є обмеження по сумі виплачених дивідендів?

✍ Обмеження по сумі – є ! Але лише у випадку виплати дивідендів у готівковій формі. А саме, – 50 тис. грн. протягом одного дня з одним засновником (п.6 Положення НБУ №148)

Як часто можна виплачувати дивіденди?

✍ Періодичність виплати дивідендів відтепер врегульована Законом про ТОВ-ки (ЗУ № 2275). Йдеться  про виплату «за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом»

✅ І ще важливий момент

Підприємства, до моменту «приведення» у відповідність своїх статутів – ще рік можуть керуватися законодавством, чинним на 17.06. 2018 (п. 3 глави VIII ЗУ № 2275)

  Як розрахувати дивіденди учаснику, що виходить?

✍ Ніяк.  Оскільки дивіденди – це розподіл прибутку  теперішньому учаснику товариства. А учаснику, що виходить – належить не дивіденди, а «частка в майні» Ще й розрахована відтепер по- новому: «виходячи з ринкової вартості» ( п. 8 стаття 24 ЗУ № 2275)

👇 Поясню

▶ Дивіденди і частка в майні – це абсолютно різні речі, в першу чергу з точки зору оподаткування.

От дивіться, самі

▶ При виплаті фізичній особі дивідендів – податки платить та звітує в 1ДФ підприємство, що виплатило дивіденди (емітент).

▶ А у випадку з виплатою частки в майні –  мова йде про інвестиційний прибуток, щодо якого звітує фізична особа самостійно (в декларації про майно та майновий стан за результатами року до 1.05), податки платить теж самостійно (за результатами року до 1.08)

Про усі особливості виплати дивідендів, зокрема юридичною особою на загальній та спрощеній системі оподаткування, засновникам – фізичним та юридичним особам, що можуть бути як резидентами так і нерезидентами можете переглянути у відеозаписі тематичного вебінару, який відбувся 21.11.2018 р.

Замовити відеозапис (2,5 год) та ознайомитись з деталями вебінару “Про дивіденди” можна тут: https://goo.gl/QUVnLU