Ранкова КАВА з КАВИН 21.04.2020 випуск 136 | Податковий блог
Довідки за телефоном: +38 073 493 86 12 office@kavynm.com
Сьогодні у випуску :
Допомога по частковому безробіттю – хто, коли та як отримати

✅ Для отримання допомоги по частковому безробіттю, потрібно:

  1. Бути суб’єктом малого або середнього підприємництва
  2. Не мати заборгованості по ЄСВ та зарплаті,яка виникла протягом п’яти років, що передують року зупинення діяльності
  3. Документально оформити втрату працівниками частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)
  4. Звернутися до “свого” центру зайнятості протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.
  5. Подати пакет документів, що передбачений ст. 47-1 Закону Про зайнятості до центру зайнятості 

Але про все по – порядку…

✅ Чим передбачено

  1. Закон № 540 ( діє з 2.04.2020 року) , яким внесено доповнення до статті 47 та додано нову статтю 47-1 Закону про зайнятість населення.
  2. Закон № 5067 – Закон України “Про зайнятість населення” від 5 липня 2012 року № 5067-VI
  3. Порядок № 103 – Порядок надання допомоги по частковому безробіттю від затверджено Наказом Міністерства соціальної політики України від 07.03.2013  № 103

!!! Увага, саме про статтю 47-1 далі піде далі мова

✅ Хто отримує:

Роботодавець із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва 

Хто такі суб’єктів малого підприємництва:

Згідно статті 55 ГКУ

Суб’єктами малого підприємництва є:

фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи – підприємці, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України;

юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.

Хто такі суб’єкти середнього підприємництва:

Згідно статті 55 ГКУ:” Суб’єктами великого підприємництва є юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) перевищує 250 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності перевищує суму, еквівалентну 50 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.”

Інші суб’єкти господарювання належать до суб’єктів середнього підприємництва.

На який період: 

за період проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України

У яких випадках:

виплачується працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, за зверненням роботодавця для її виплати працівникам.

✅ Для кого допомога:

для найманих працівників, а саме йдеться про:

“застрахованих осіб, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію)”

✅ НЕ надається:

за наявності у роботодавця заборгованості з виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка виникла протягом п’яти років, що передують року зупинення діяльності. 

✅ Працівника НЕ звільняти 

У разі порушення гарантій зайнятості осіб, яким виплачувалася допомога по частковому безробіттю (розірвання трудового договору протягом шести місяців (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 календарних днів – протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги), з дня закінчення виплати допомоги з підстав, передбачених пунктом 1 статті 40 (крім повної ліквідації або припинення діяльності роботодавця), пунктом 1 статті 36, частиною третьою статті 38 Кодексу законів України про працю, кошти повертаються в повному обсязі до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

✅ Куди звернутися:

до Центру зайнятості за місцем реєстрації підприємства як платника ЄСВ 

✅ Який розмір допомоги: 

⅔ посадового окладу, але не більше мінімалки

А якщо дослівно: “4. Допомога по частковому безробіттю встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Розмір допомоги визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду і не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

  1. Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу за рахунок коштів Фонду у межах строку зупинення (скорочення) виробництва, але не більше строку проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.”

✅ У які строки звернутися:

Протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.

✅ У які строки буде прийнято рішення про надання допомоги:

Протягом 3-ох робочих днів з дня подання роботодавцем документів

✅ Пакет документів:

  • заява у довільній формі;
  • копія наказу зі зазначенням дати початку зупинення (скорочення) виробництва та переліком карантинних заходів;
  • відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю;
  • довідка про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати та сплати ЄСВ.

✅ Оподаткування:

▶ Суть та подальші податкові наслідки: 

допомога по частковому безробіттю не є фондом оплати праці

▶ ПДФО: звільняється від ПДФО, а значить від військового збору (підстава: ст. 165.1.1 ПКУ)

▶ 1ДФ: на дату виплати працівнику показуємо під ознакою доходу 128

▶ ЄСВ: не включається до бази нарахування ЄСВ. Допомога по частковому безробіттю — це інші виплати, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.2 р. ІІІ Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5) Звіт по ЄСВ: таку допомогу не відображаємо

▶ Позиція фіскалів:

ДФСУ в підкатегорії 201.03 «ЗІР» роз’яснила: сума допомоги по частковому безробіттю, яка перераховується підприємствам Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для виплати застрахованим особам, не включається до бази нарахування ЄСВ.

✅ Єдиний податок: 

Надходження не оподатковується єдиним податком Підстава:

292.11. До складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються:

4) суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм

▶ Податок на прибуток:

податкових різниць розділом ІІІ ПКУ не передбачено

▶ Бухоблік:

-Отримання коштів на поточний рахунок (виписка банку) Дт 31 Кт 482 

-Визнання витрат по нарахуванню допомоги (відомість нарахування) Дт 949 Кт 663

-Визнання доходів у сумі раніше визнаних витрат Дт 482 Кт 718

-Виплачено допомогу ( відомість про виплату) Дт 663 Кт 311

▶ Інструкція 291 передбачає такі рахунки:

-На субрахунку 482 “Кошти з бюджету та державних цільових фондів” ведеться облік коштів, отриманих з бюджету та державних цільових фондів, та їх використання.

-На субрахунку 663 “Розрахунки за іншими виплатами” ведеться облік розрахунків за виплатами, що не належать до фонду оплати праці, зокрема допомога по частковому безробіттю, допомога по тимчасовій непрацездатності.

-На субрахунку 718 “Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів” узагальнюється інформація про доходи від безоплатно одержаних оборотних активів (окрім фінансових інвестицій) і доходи від цільового фінансування, пов’язаного з операційною діяльністю.

✅  Усі питання, які виникатимуть – телефонуємо на гарячу лінію Центру зайнятості

https://www.dcz.gov.ua/novyna/uvaga-telefonni-nomery-garyachyh-liniy-oblasnyh-centriv-zaynyatosti-0

❤Якщо підбірка була корисною- поділіться з колегами.

🤗 дивіться інші випуски за посиланням:  https://goo.gl/mmdz5L і підписуйтеся на канал:)

❤Я готуватиму для Вас нові корисні відео.