Ранкова КАВА з Кавин 29.10.2019 випуск 111 | Податковий блог
Довідки за телефоном: +38 073 493 86 12 office@kavynm.com
Сьогодні у випуску :

Продаж товару – визначаємо дату виникнення доходу для ПНП та ПДВ зобов’язання

До Вашої уваги ☝ дуже цікаве питання учасника семінару:

🤔 Відправка товару відбулася 25.01. Цю дату підтверджує видаткова накладна та ТТН. Товар доїхав 5.02. Договором передбачено перехід права власності на складі покупця. Товар оплачується після доставки. Крім того, оскільки товар “сипучий” то виїхало 1000 кг, а доїхало 995 кг. Покупець відмовляється приймати товар у кількості, що виїхала. Та приймає товар виключно після зважування на своєму складі та на своїх вагах.  Податкову накладну Покупець хоче бачити на кількість, що фактично доїхала, тобто 995 кг.

Відповідатиму поетапно. Що можу сказати? Питання фантастичне 🤩! 

 

✅ Момент 1 : Дата виникнення доходу

Згідно пункту 8 ПСБО 15 “Дохід” дохід визнається коли покупцеві передані  ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на товар. А така дата переходу якраз і врегульована у договорі з покупцем. І це – дата передачі товару на складі Покупця, тобто 5.02

Ок, ідемо далі…

 

✅ Момент 2: Дата виникнення ПДВ зобов’язання

Питання регулює пункт “б” статті 187.1 – ПДВ зобов’язання виникає на першу із подій . У нас це дата “відвантаження”.

І щоб багато не “розмусолювати” на цю тему – позиція контролерів є давньою та вже усталеною практикою – це дата “відвантаження”, яка може не співпадати із датою переходу права власності. 

У нашому випадку, – це 25.01 і податкову накладну слід виписати саме цією датою

Листів на цю тему багато, даю посилання на один із них 

ІПК ДФСУ від 26.04.2019 р. № 1874/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

 

“Отже, дата виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів не залежить від дати переходу права власності на товар.

Датою, на яку припадає початок передачі (переміщення) товару, є дата, яка визначає фізичне переміщення товару зі складу (або будь-якого місця зберігання) продавця з метою доставки зазначеного товару покупцеві, в тому числі дата, вказана у документах на перевезення (переміщення, пересилання) товару, які відповідно до ст. 307 ГКУ оформляються в установленій формі зі складанням комплекту перевізних документів з урахуванням виду транспорту, яким здійснюється перевезення.

Відповідно до вимог п. 201.10 ПКУ постачальник по першій з подій – даті відвантаження товару зобов’язаний був у встановлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Водночас слід врахувати, що згідно зі ст. 1 ПКУ відносини, що виникають у сфері справляння податків регулюються виключно нормами ПКУ, а тому врегулювання в рамках договору питань, що віднесені до податкового законодавства, є некоректним (відповідно до ч. 2 ст. 1 ЦКУ до податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом).

Тому перенесення дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ на підставі умов договору на інший строк, ніж визначений ПКУ, не відповідає нормам ПКУ.”

🤗 Більше корисних відео за посиланням:  https://goo.gl/mmdz5L

 

Ділюся з Вами корисним відеофрагментом про те, як сформувати запит за неотриманими ПН/РК з кабінету, яке

мені надіслав контрагент, який використовує Медок – з цим питанням я звернулася до компанії-розробника програми Арт-Звіт.

 Денис Русин  представник компанії Pro ТОВ «ДІСІЕНСІ» люб’язно погодився надати відповідь у форматі відео

Користайте – усі, кому потрібно і хто мене запитував