Ранкова КАВА з КАВИН 23.06.2020 випуск 145 | Податковий блог
Довідки за телефоном: +38 073 493 86 12 office@kavynm.com
Сьогодні у випуску :
Податкові різниці за 2020 рік, можливі варіанти розвитку подій

✅ Коли ми чуємо про межу доходу для податку на прибуток 20 млн./40 млн., як мінімум маємо розуміти, мова може йти про дві абсолютно різні норми

👉 Перша норма  – підпункт  137.5 ПКУ – стосується періодичності подання звітності. 

Закон 466 змінив 20 на 40 мільйонів і норма запрацює з 1 січня 2021 року. В нормі є таке формулювання, що дохід “за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень. “. Отже, якщо за 2020 рік дохід не перевищить 40 млн., тоді за 2021 рік будемо звітувати за РІК. При цьому , для цілей доходу – беремо цифру рядка 01 Декларації з прибутку.

👉 Друга норма – підпункт 134.1.1 ПКУ – стосується застосування податкових різниць. Закон 466 змінив з 20 на 40 мільйонів з 23 травня 2020 року. В нормі є таке формулювання, що дохід : “за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень”. Тобто, завершиться 2020 рік – і ми “глянемо” на нього:) щоб розуміти, чи рахувати податкові різниці.

☝ І тепер, дуже важливий момент – продовження підпункту 134.1.1 і я його процитую дослівно, а тоді прокоментую:

“Платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень, має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень цього розділу, не більше одного разу протягом безперервної сукупності років в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу.

Про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років. В подальші роки такої сукупності коригування фінансового результату також не застосовуються (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).»

✅ А це означає, що:

1) вибір робимо один раз,

2) і цей  ОДИН раз стосується безперервної сукупності років в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу,

3) критерій щодо розміру доходу мається на увазі 20 (тепер 40) млн.

А це  означає – коли ця сама безперервна сукупність завершується, по причині наприклад перевищення вартісного критерію – то в майбутньому, як тільки вартісний критерій стане менший за 40 млн. – у нас розпочнеться НОВА сукупність.

📎 Поясню на такому прикладі 

👉 Ситуація:

П-во починаючи із 2015 року  і до  2018 року мало дохід <20 млн.грн. Ще у 2015 році було прийнято рішення про незастосування податкових різниць.

У 2019 рік дохід ВПЕРШЕ перевищив 20 млн, тому за рік (2019 ) податкові різниці застосовували.

 У 2020 році дохід за рік складе менше 40 млн.грн.

Питання – ми маємо право повернутися до статусу платника – малодохідника, який не застосовує податкові різниці?

👉 Відповідь:

 Так. Моя думка така – податкові різниці за 2020 рік не застосовуються, якщо дохід за рік не перевищить 40 млн.

👉 Аргументую:

Пункт 134.1.1 ПКУ говорить про вибір на користь незастосування податкових різниць : «не більше одного разу протягом безперервної сукупності років в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу.»

Наголошую – йдеться про безперервність років, у яких дотримується «ЦЕЙ» вартісний критерій . Вартісний критерій – раніше – це було 20, а тепер 40 млн.

В описані вище ситуації – безперервна сукупність у якій дотримується вартісний критерій < 20 млн- це 2015 – 2018 роки. Наша безперервність завершилася у 2019 році, в той момент як ми перевищили той самий вартісний критерій. Свій вибір «ОДИН РАЗ» ми у цій сукупності років уже зробили.

Тепер 2020 рік – це НОВА!!! сукупність років протягом якої Ви дотримуєте критерій , тепер уже 40 млн.

Якшо -шо:) Телефонувала в ЗІР, вони підтвердили таку позицію і згода є. Дали посилання на висновок по схожому питанню та пояснили, що переведено до «нечинних» по причині, що 20 будуть змінювати на 40 млн. Все решта , залишиться незмінним.

👉 Посилання на ЗІР даю нижче

ЗІР 102.02

👉 Питання

Діяло до 23.05.2020 Чи може платник податку на прибуток визначати об’єкт оподаткування без коригування фінансового результату до оподаткування (прибутку) на різниці, визначені розд. ІІІ ПКУ, якщо його річний дохід за останній річний звітний (податковий) період не перевищує двадцяти мільйонівгривень?

 Відповідь Діяла до 23.05.2020

👉 Коротка та повна відповіді ідентичні:

 Відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує двадцяти мільйонів гривень, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень цього розділу. Платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує двадцяти мільйонів гривень, має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень цього розділу, не більше одного разу протягом безперервної сукупності років в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу. Про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років. В подальші роки такої сукупності коригування фінансового результату також не застосовуються (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

Якщо у платника, який прийняв рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень цього розділу, в будь-якому наступному році річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період перевищує двадцять мільйонів гривень, такий платник визначає об’єкт оподаткування починаючи з такого року шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці, визначені відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ.

Для цілей п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ до річного доходу від будь-якої діяльності, визначеного за правилами бухгалтерського обліку, включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

❤Якщо підбірка була корисною- поділіться з колегами.

👉 дивіться інші випуски за посиланням:  https://goo.gl/mmdz5L і підписуйтеся на канал:)

❤Я готуватиму для Вас нові корисні відео.