Ранкова кава з Кавин №156 08.09.2020 | Податковий блог
Довідки за телефоном: +38 073 493 86 12 office@kavynm.com
Сьогодні у випуску :
Підприємець купує товари у фізичної особи та на ОЛХ. Як документально підтвердити

✅ Підприємець купує товари на “ОЛХ” або на базарі. Первинка відсутня. Чи дійсно грозить всім ФОП-ам з 1 січня 2021 року штраф за відсутність первинки?

🤔 Запитання підписника: “Пані Мар‘яна, з 1 січня грозяться всім фопам обов‘язково мати прихід. Я фоп 2 група, купую запчастини на базарі або на олх, ремонтую іх та продаю безготівково приватним підприємствам. Як має виглядати мій прихід і чи дійсно за таке будуть штрафувати з 1 січня?”
👉 Відповідь:
Нова відповідальність – це штраф у розмірі 200% від ціни проданого товару, по якому немає “вхідних документів” – запроваджена та уже діє з 1 серпня 2020 року.
Згадана відповідальність передбачена статтею 20 ЗУ Про РРО (ЗУ № 265). Важливий нюанс !!! Зазначена відповідальність стосується лише випадків , коли виконуються ОДНОЧАСНО ДВІ УМОВИ:
➡ УМОВА №1 – підприємець здійснює розрахункові операції
➡ УМОВА №2 – підприємець відноситься до однієї з трьох категорій, а це:
1. Є ФОП-ом на загальній системі оподаткування

або

2. Є ФОП-ом на спрощеній системі оподаткування із сплатою ПДВ ( тобто, сплачує єдиний податок за ставкою 3%.

або

3.  Є ФОП-ом на спрощеній системі оподаткування, що торгує СТПТ, лікарськими засобами, виробами медичного призначення або ювеліркою.
👉 Як бачите, згадана норма Вас не стосується. Тим не менше, у Вашому питанні я бачу зовсім інший ризик – це ризик виплати доходу податковим агентом фізичній особі без належної сплати при цьому податків.

Поясню…

✅ Виплачуючи дохід фізичній особі приватний підприємець виступає податковим агентом та при цьому має утримати та сплатити ПДФО 18%, військовий збір 1,5%. Подати 1 ДФ про суму виплаченого доходу ( пп.пп. 14.1.180, 168.1.1 ПКУ)
Первинним документом буде закупівельний акт, при цьому у ньому мають бути вказані усі обов’язкові реквізити, передбачені ст. 9 Закону про бухоблік, такі як:

➡ назва документа;
➡ дата й місце складання;
➡ назва підприємства, від імені якого складено документ;
➡ зміст й обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції;
➡ посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення;
➡ особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

☝ Які доходи від продажу товарів населенням НЕ підлягають оподаткуванню – описано у пп. 165.1.24 ПКУ . Зокрема це, доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, установлених Земельним кодексом України для ведення:
садівництва та/або для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;
особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 га.
Серед перелічених – запчастин, як бачите – немає.
Також не оподатковуються доходи від продажу власної продукції тваринництва (групи 1–5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД), якщо дохід від продажу такої продукції за рік не перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного (податкового) року .

☝ Відповідальність за несплату податку регулює стаття 127 ПКУ та становить 25% від суми несплаченого податку , а за ті самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів 50%. а вчинені втретє та більше – 75% від суми податку

❤Я готуватиму для Вас нові корисні відео.